EL PAÍS

QUADERN.

DIJOUS, 13 DE MAIG DE 2010, NÚM. 514

 

.

..Magrana, del 2005, va representar el retorn de Joan Navarro a l’actualitat poètica. Un llibre on continuava i alhora resituava el seu univers complex, sense concessions, de ressonàncies filosòfiques i un desplegament ampli de referències de tota mena que esdevenen una proposta de gran coherència amb una honestedat i una actitud vital ben seriosa. El resultat és un control ferri de la composició i unes proses altament líriques. A deslloc, Premi Carles Salvador, concedit per la Universitat Politècnica de València, radicalitza aquella opció estètica i la despulla en extrem, cosida sobretot amb frases curtes, nominatives, que descriuen accions o enumeren, i imatges que comprimeixen càpsules de pensament.

La poesia de Joan Navarro se sedimenta sobre la relació inestable de la paraula amb el món, on la paraula, a més, conté la magnitud de la vida i el laberint interior dels humans. Tal partida es desenvolupa en una operació d’estratagemes complementaris. Recuperar el sentit primigeni de les coses a causa de “la ferida de l’ésser”, de la solitud. La consciència del buit impulsa i reforça la recerca de sentit de l’existència: “Cal omplir el buit de la plenitud”, però la situació es pot capgirar de vegades en una “plenitud buida  inesgotable”. Els dèficits que el coneixement, la realitat fragmentada i el caos generen  duen el poeta a un coneixement que, sense negar la racionalitat, el superen. Així, li caldrà “imaginar un llenguatge” que explique “la veu oculta”, “el fil de la trama”, i revele les cares múltiples de l’existència. I si no pot donar-ne veu directament, almenys pintar els seus contorns i els rastres que en deixen. L’autor formula aquesta aventura en una mena de cosmogonia d’amplitud expansiva i una natura sovint exòtica. La vegetació i l’orografia són ben concretes, recreades amb una mirada quasi microscòpica.

Fet i fet, el lector es troba davant un univers singularíssim que recrea la plenitud i la degradació de les coses vives, “La fèrtil ferida”, en diu l’autor. Fecunda serà també la peripècia del lector que es deixe seduir per una poesia de densitats, però modulada amb una dicció serena i bella. FRANCESC CALAFAT

 

http://calafat.cat/articles/fertil-ferida-lluminosa


https://www.escolavalenciana.com/arxiu/upload/trobades2010/quadern_pais_trobades.pdf

 

 

| a | entrada | sèrieAlfa | Llibre del Tigre | varia | Berliner Mauer |